Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Magyarországon az államilag támogatott olajkutatás 1893-ban kezdődött. Hogy az egyre növekvő ipar fokozódó szakember igényét ki tudják elégíteni, a Miskolci Egyetem elődje, a Selmecbányai Bányászati Akadémia elkezdte a mélyfúrás és termelési technológia oktatását a Bányászati Tanszéken, 1904-ben, mígnem, 1943-ban egy önálló Olajtermelési Tanszék megalapításáról nem döntöttek. Még ebben az évben, a magyar olajiparban legnagyobb szerepet játszó Magyar Amerikai Olajipari Társaság (MAORT) kinyilvánította, hogy teljes mértékben támogatja az új tanszék létrehozását. Habár a tanszék első vezetőjét, dr Papp Simont 1944-ben kinevezték, a második világháború szomorú eseményei megakadályozták a tanszék tényleges megalapítását.
Végül, az Olajtermelési Tanszék megalapítása 1951. július 1-jén történt meg, dr Gyulay Zoltán vezetése alatt. A tanszék a Bányászati Akadémia legújabb tanszéke lett Sopronban. A tanszék már a kezdetektől, az olajipar minden területét érintette, míg a fő hangsúly a rezervoár, termelő és fúrómérnök képzésen volt. Az évek során a tananyag folyamatos fejlődésen ment át, miközben az oktatás színvonala folyamatosan emelkedett. Számos jó nevű, vezető ipari szakembert is bevontak az oktatásba. A tanszék mindig ügyelt arra hogy a legújabb technológiákat bevonja az oktatásba. Mivel Magyarország nagy geotermikus potenciállal rendelkezik, a tanszék elkezdte a geotermikus energiához kapcsolódó tárgyak oktatását is az 1970-es évek elején. A biztonságtechnikai igények növekedése nyomán megalakult tanszékünkön a Kitörésvédelmi Laboratórium és a hozzá kapcsolódó oktatás is 1986-ban.
A hazai gázipar szakember igénye diktálta a gázmérnök képzés beindítását 1966-ban. A képzés létrehozása dr. Szilas A. Pál nevéhez fűződik. Az ehhez a képzésirányhoz csatlakozó hallgatók a gázelőkészítés, felhasználás és elosztás tárgyköréhez kapcsolódó tárgyakat hallgatnak.
A tanszéken végzett hallgatók között, az 1980-as évek végéig nem volt sok külföldi hallgató. Az olajipari képzés iránti igény növekedése a fejlődő országokban az angol nyelvű képzés beindításához vezetett. Az öt éves MS program 1987-ben kezdődött, s így az első hallgatók 1992-ben végeztek. Hasonló okok miatt kezdődött el a BS fokozattal rendelkező hallgatók részére indított 3 éves MS programunk 1995-ben, melyen az első hallgatók 1998-ban végeztek.
Az eredeti tanszék 1993-ban Kőolaj és Földgáz Intézetté alakult. Az intézetben két tanszék jött létre: az Olajmérnöki Tanszék és a Gázmérnöki Tanszék. (2007-től Olajmérnöki Intézeti Tanszék és Gázmérnöki Intézeti Tanszék)
A tanszék több mint ötven éves fennállása alatt több mint 800 hallgató szerzett MS fokozatot.
 
A következő lista a tanszék jelenlegi és korábbi oktatóinak nemzetközileg is elismert műveinek nem teljes felsorolása.
 
Alliquander O.: MODERN ROTARY DRILLING. (in German) Deutsches Verlag fur Grundstoffindustrie, Leipzig, Germany. 1968.
Szilas A.P.: PRODUCTION AND TRANSPORT OF OIL AND GAS. Part A&B. 2nd Edition. Elsevier Science Publishers. Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo 1986.
Szilas A.P.: PRODUCTION AND TRANSPORT OF OIL AND GAS. (in Russian) NEDRA Moscow, USSR. 1980.
Bobok E.: FLUID MECHANICS FOR PETROLEUM ENGINEERS. Developments in Petroleum Sci., Vol. 32 Elsevier Science Publishers, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1993.
Takacs G.: MODERN SUCKER-ROD PUMPING. PennWell Books. Tulsa, USA. 1993
Takacs G.: SUCKER-ROD PUMPING MANUAL. PennWell Books. Tulsa, USA. 2003.
Takacs G.: GAS LIFT MANUAL. PennWell Books. Tulsa, USA. 2005.